3. Aan de slag

Aan de slag met muren schilderen

OK je hebt nu alle benodigdheden en je bent klaar met de voorbereiding. Het is tijd om aan de slag te gaan. Wil je liever niet lezen, scroll dan naar beneden waar een duidelijk filmpje staat.

Muren schilderen

Muren schilderen voor de doe het zelver

1. Schoonmaken en repareren

Zorg ervoor dat je muren stof en vet vrij zijn en zorg dat alle reparaties zijn uitgevoerd en dat de muur mooi egaal is.

Stof vrij maak je een muur door er met een lap over een stoffer over heen te gaan.

Vetvrij kan je de muur maken door een verfreiniger, zoals St Marc te gebruiken. Het is ook mogelijk om dit te doen met een ammonia sopje. Je gaat dan met een doekje over de muur heen, niet te nat. Je zal merken dat de muur schoner wordt.

Er zijn meerdere mogelijkheden om muren te repareren. Die zal ik later verder bespreken. Ik heb wel een tip maak een goede duidelijke foto van de beschadiging en ga hiermee naar een doe het zelf zaak. Zij kunnen je hiermee verder helpen.

Voor scheuren moet je een plamuurmes hebben en vulmiddel (plamuur). Je maakt de scheur een beetje vochtig en breng het plamuur aan. Zorg ervoor dat de scheur goed vol is, omdat plamuur krimpt. Als het droog is kan je overtollige plamuur weg schuren.

2. Alles afplakken en grondzeil neerleggen

Zorg dat de muur goed vrij is. Zorg ervoor dat er geen spullen rond slingeren voor je eigen veiligheid. Plak alles af waar geen verf op mag komen.

3. Verf in meng/verfbakje

Volg de aanwijzingen op het blik verf en meng de verf goed met een roerhoutje. Doe vervolgens de verf in een meng/verf-bak net onder de rand van de gekartelde bodem

4. Begin in de hoeken en zijkanten en werk vervolgens naar binnen. 

Dit houdt in dat je vaak begint met een kwast en daarna pas met de roller (zie voor technieken hieronder).

5. Schilder technieken

5.1 Roller

Het gebruik van een roller is makkelijker. Het is het best om een roller te gebruiken, als er een oppervlak van ten minste 2-3 vierkante meter geschilderd moet worden. Rol de de roller 2 a3 drie keer in het verf bakje. Pas op voor druppelen! Doe dit in het begin voorzichtig en langzaam! Als je teveel verf hebt zal de roller gaan glijden en zullen er druppels op de muur komen. Vervolgens zet je de roller tegen de muur aan en begin met een opwaartse beweging, zodat de  er geen verf naar beneden komt. Hou de roller altijd tegen de muur aan! Niet ervan af. In het begin maak je een M,W of N vorm. Vervolgens schilder je op de plek waar de minste verf op de muur zit en schilder je verticale en horizontale lijnen, wederom haal de roller niet van de muur. Ten slot kun je met lichte verticale en horizontale lijnen bewegingen  alles afschilderen.

5.2 Kwast

Het doel van het aanbrengen van verf op de kwast is om zoveel mogelijk over te brengen op de muur zonder te druppelen op de vloer of op jezelf. Als je begint met aanbrengen van verf op de kwast maak dan eerst een paar rondjes , zodat de haren van de kwast open en zo meer verf opnemen. Begin in het begin rustig om te kijken wat de juist hoeveelheid is voor de verf. Als je meer dan 1/3 in van de kwastharen in de verf doopt,  wordt het bijna onmogelijk om de kwast nog schoon te krijgen als je deze nog vaker wilt gebruiken.  Probeer in het begin ook meteen na te gaan of de verf goed pakt en of er nog eventueel een verdunner bij kan.  Probeer zo lang mogelijk en gelijke lijnen te maken(5-40cm). Als je in een hoek bent, probeer dan met twee lijnen de hoek op te vullen in plaats van met een dot verf. Hoe langer je bezig bent hoe makkelijker het wordt. Neem in het begin de tijd en probeer wat voor jou de beste combinatie van de verf en kwast en roller is.

6. Als je klaar bent zet een ventilator aan om de verf te laten drogen.

7. Indien nodig nog een laag aanbrengen

Leave a Reply